επιστροφή σε:    επιλεγμένα άρθρα

   αρχική σελίδα  |  "το εφημεριδάκι"  |  φύλλο 1  |  φύλλο 2  |  φύλλο 3

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Η ιστορία του καρναβαλιού αρχίζει από την αρχαία εποχή.

α) ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Αττική των αρχαίων χρόνων, από το μεσοχείμωνο μέχρι την άνοιξη, γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου (ή Βάκχου) οι Διονυσιακές (ή Βακχικές γιορτές).
Στην διάρκεια των Διονυσιακών γιορτών οι οπαδοί του Διονύσου φορούσαν δέρματα ζώων, άλειφαν το πρόσωπό τους με την τρυγία (κατακάθι του κρασιού) και στεφανώνονταν με κισσό (το αειθαλές ιερό φυτό του Διονύσου). Γενικά, προσπαθούσαν να έχουν την μορφή Σατύρων που έμοιαζαν με τράγους.

Συγκεκριμένα, προς τιμήν του Διονύσου γίνονταν 4 γιορτές:
1)Τα μικρά Διονύσια. 2)Τα Λήναια. 3)Τα Ανθεστήρια και 4)Τα μεγάλα Διονύσια.

β) ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Οι περισσότερες από τις διονυσιακές γιορτές και έθιμα των αρχαίων Ελλήνων πέρασαν και στο Βυζάντιο. Σ’αυτό βοήθησε η ανεξιθρησκία, που κατοχύρωσε ο Μ. Κων/νος το 313μ.Χ και η αγάπη που έτρεφε ο αυτοκράτορας Ιουλιανός για τους αρχαίους, τα έθιμα και τις γιορτές τους .

γ) ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Στην μορφή που έχει σήμερα διαμορφώθηκε στην Ιταλία κατά τον μεσαίωνα, όπου οι γιορτές της αποκριάς και το καρναβάλι έχουν ιδιότυπο χρώμα.

δ)ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ
Από την Ιταλία και κυρίως την Βενετία, που φημίζεται για το καρναβάλι της, το έθιμο διαδόθηκε σ’ όλες τις χώρες, αφού βέβαια επηρεάστηκε και εμπλουτίστηκε από τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις. Κυρίαρχο γνώρισμα όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων παραμένει πάντα το άρμα του βασιλιά Καρνάβαλου και οι χοροί των μεταμφιεσμένων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Απ’ όσα είπαμε πριν, φαίνεται καθαρά πως το καρναβάλι, και σαν έθιμο και σαν εκδήλωση, είναι ειδωλολατρικό. Ωστόσο, διατηρείται σήμερα ως θεσμός και στις χριστιανικές χώρες. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στις διάφορες πόλεις παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους ως προς τον τρόπο διεξαγωγής (παρελάσεις, παιχνίδια, διαγωνισμοί, άρματα). Κάθε τόπος όμως δίνει παράλληλα και το δικό του στίγμα με τα διαφορετικά έθιμα, αλλά και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων.

 

                 επιστροφή στην αρχή της σελίδας