επιστροφή σε:    αρχική σελίδα  |  "το εφημεριδάκι"  |  φύλλο 1  |  φύλλο 2  |  φύλλο 3

 

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΞΙ

Το μετάξι ανακαλύφθηκε το 2000 π.Χ. από τους Κινέζους, ήρθε στην Ευρώπη τον 6ο αιώνα μ.Χ. και σιγά σιγά διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για υφαντική ύλη μεγάλης αξίας, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή ακριβών υφασμάτων.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες μεταξιού παγκοσμίως παράγονται στην Κίνα. Επίσης, αρκετά μεγάλες ποσότητες παράγονται στην Ιαπωνία και στην Ινδία.

Το μετάξι κατασκευάζεται από τις ίνες που παράγει η κάμπια ενός εντόμου, του βόμβυκα της μουριάς, δηλαδή του μεταξοσκώληκα.
Η παρασκευή μεταξιού γίνεται σε εκτροφεία μεταξοσκωλήκων.

Όταν ένας μεταξοσκώληκας ενηλικιωθεί, χρησιμοποιεί την μεταξωτή κλωστή που εκκρίνουν οι αδένες του για να φτιάξει ένα κουκούλι.
Αυτό το κάνει τυλίγοντας μία και μοναδική κλωστή, η οποία μπορεί να έχει μήκος από 300 μέχρι 900 μέτρα.
Όταν τελειώσει το δύσκολο έργο του, κοιμάται μέσα στο κουκούλι.
Ύστερα από λίγο καιρό, η κάμπια θα γίνει πεταλούδα και θα σκίσει το κουκούλι για να ελευθερωθεί. Έτσι, όμως, κομματιάζει την κλωστή του μεταξιού αχρηστεύοντας το. Γι’ αυτό οι εκτροφείς τοποθετούν τα κουκούλια σε βραστό νερό πριν συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι, η κάμπια εξοντώνεται και τα κουκούλια μαλακώνουν και ξετυλίγονται πιο εύκολα.

Με αυτή τη διαδικασία παράγεται ακατέργαστο μετάξι, το οποίο στη συνέχεια επεξεργάζεται καταλλήλως πριν βγει στο εμπόριο.
Οι εκτροφείς αφήνουν ένα μικρό αριθμό πεταλούδων να γεννηθούν για να εξασφαλίσουν την αναπαραγωγή των μεταξοσκωλήκων.

 

                 επιστροφή στην αρχή της σελίδας