επιστροφή σε:    αρχική σελίδα  |  "το εφημεριδάκι"  |  φύλλο 1  |  φύλλο 2  |  φύλλο 3

 

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Μερικά από τα μεγαλύτερα καρναβάλια στον κόσμο είναι τα εξής:

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των καρναβαλιών, τουλάχιστον όσον αφορά το υπερθέαμα που προσφέρεται. Κάθε χρόνο, αυτές τις μέρες, μια ολόκληρη πόλη χορεύει στους ρυθμούς της σάμπα.
Το πρώτο καρναβαλικό πάρτυ στο Ρίο έγινε γύρω στα 1641 προς τιμήν της στέψης του τότε βασιλιά της Πορτογαλίας (μια που εκείνα τα χρόνια η Βραζιλία ήταν αποικία της Πορτογαλίας).

ΙΤΑΛΙΑ – Βενετία

Είναι το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν στην πόλη της Βενετίας και συγκεκριμένα στους δρόμους γύρω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου για να απολαύσουν τις εντυπωσιακές στολές και τις μάσκες που είναι πραγματικά έργα τέχνης.
Το καρναβάλι με τις μάσκες λέγεται ότι ξεκίνησε από πολύ παλιά για να κρυφτούν πίσω από τις μάσκες τα μελαγχολικά πρόσωπα των Βενετσιάνων, οι οποίοι πενθούσαν το χαμένο μεγαλείο της πόλης τους, που κάποτε είχε ηγετική παρουσία στο εμπόριο.

Το Καρναβάλι στην Ελλάδα

ΑΧΑΪΑ – Πάτρα
Ο βασιλιάς Καρνάβαλος
Το πιο σημαντικό καρναβάλι στην Ελλάδα διοργανώνεται στην Πάτρα. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις αρχίζουν στης 17 Ιανουαρίου και λήγουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με την μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

ΦΩΚΙΔΑ - Γαλαξίδι
Αλευροπόλεμος
Στην όμορφη αυτή παραλιακή πόλη της Στερεάς Ελλάδας γίνεται κάθε χρόνο το έθιμο του αλευρομουντζουρώματος. Είναι μια καθιερωμένη από το 1801 εορταστική εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας, κατά την οποίαν οι λάτρεις του καρναβαλιού ξεφαντώνουν παίζοντας «αλευροπόλεμο». Ο πρωταγωνιστής της ημέρας είναι το αλεύρι, που πετιέται μεταξύ των καρναβαλιστών την ώρα που χορεύουν. Όλοι πρέπει να είναι μουτζουρωμένοι με κάρβουνο.

ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ – Σκύρος
Το Καρναβάλι
Οι γέροι της Σκύρου, ντυμένοι μισοί άνθρωποι και μισοί τράγοι, ζωσμένοι με κυπροκούδουνα στη μέση, τυλιγμένοι με ένα μαλλιαρό μαύρο καπότο και φορώντας ένα κατσικοτόμαρο, ανεβοκατεβαίνουν χορεύοντας πολλές φορές στους δρόμους μέχρι ψηλά στο Κάστρο.
Την τελευταία Κυριακή πριν από την Καθαρή Δευτέρα σε κάποιες περιοχές λαμβάνει χώρα η τελετουργία με το αυγό: Κρεμάνε με κλωστή από το ταβάνι ένα βρασμένο αυγό και κάποιος προσπαθεί να το πιάσει μα το στόμα. Λένε λοιπόν : «Με αυγό κλείνουμε το στόμα μας τη Σαρακοστή και με αυγό το ξανακλείνουμε τη Λαμπρή», εννοώντας ότι θα ξαναφάνε αυγό έπειτα από 40 μέρες, την Ανάσταση.

 

                 επιστροφή στην αρχή της σελίδας