επιστροφή σε:    επιλεγμένα άρθρα

   αρχική σελίδα  |  "το εφημεριδάκι"  |  φύλλο 1  |  φύλλο 2  |  φύλλο 3

 

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ, ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΤΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ!

Το ξέρετε πως δεν έχει όλος ο κόσμος Πρωτοχρονιά την ίδια ημέρα; Υπάρχουν λαοί που ακολουθούν άλλα ημερολόγια και βρίσκονται μερικά χρόνια μπροστά ή πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
Η αλλαγή του χρόνου για τους Κινέζους καθορίζεται από τη θέση του ήλιου και της Σελήνης στον ουρανό και όχι όπως στο δικό μας ημερολόγιο. Έτσι, η πρώτη ημέρα του χρόνου δεν είναι πάντα στην ίδια ημερομηνία και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ τέλη Ιανουαρίου και μέσα Φεβρουαρίου.
Επίσης υπάρχει και μια διαφορά στο έτος. Ενώ εμείς, θα καλωσορίζουμε το 2006, οι Κινέζοι θα μετρήσουν φέτος το έτος 4703!
Όπως και να το κάνουμε είναι προχωρημένα άτομα...

Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
Οι Εβραίοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους, όταν εμείς έχουμε Οκτώβριο.
Με άλλα λόγια, δηλαδή, αυτοί έχουν μπει στο 2006 εδώ και δυο μήνες! Πολλή βιασύνη, βρε παιδί μου...
Για τους Εβραίους, η πρώτη μέρα του χρόνου, εκτός από γιορτή είναι και ημέρα προσευχής και περισυλλογής.

ΙΡΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
Η Πρωτοχρονιά για τους Πέρσες (Ιρανούς), εορτάζεται την πρώτη ημέρα της Άνοιξης, στις 20 Μαρτίου κάθε έτους, και φέτος (2006) θα υποδεχτούν το έτος 1361!
Συμβολίζει τον θάνατο και την αναγέννηση, ή το καλό και το κακό. Την τελευταία Παρασκευή του έτους που φεύγει, οι Ιρανοί καθαρίζουν τα σπίτια τους και με πυροτεχνήματα και φωτιές διώχνουν το κακό και περιμένουν το καλό να έρθει.

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
Σύμφωνα με το μουσουλμανικό ημερολόγιο, η αλλαγή του έτους πραγματοποιείται την 1η Μαρτίου και φέτος (2006) οι Μουσουλμάνοι θα μπουν στο 1383!
Μερικά μουσουλμανικά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, η Αίγυπτος, η Συρία, η Ιορδανία και το Μαρόκο, ακολουθούν μόνο το μουσουλμανικό ημερολόγιο, Αντίθετα, άλλα μουσουλμανικά κράτη, όπως η Τουρκία, χρησιμοποιούν το μουσουλμανικό ημερολόγιο, όμως το κύριο ημερολόγιό τους είναι το δυτικό (αυτό που έχουμε κι εμείς).

Αναστασία Μικρουδάκη – Κατερίνα Βακαλοπούλου, ΣΤ΄
 

                 επιστροφή στην αρχή της σελίδας