..
επιστροφή σε:    επιλεγμένα άρθρα

   αρχική σελίδα  |  "το εφημεριδάκι"  |  φύλλο 1  |  φύλλο 2  |  φύλλο 3

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

3.500 πΧ.: Αίγυπτος
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την σκιά των οβελίσκων για τις υποδιαιρέσεις της ημέρας. Σταδιακά προστίθενται σημάδια γύρω από τους οβελίσκους για υποδιαιρέσεις της ημέρας.

1.500π.Χ
Η αρχαιότερη γνωστή κλεψύδρα τοποθετείται στον τάφο του Φαραώ Αμενχοτέπ Α΄. Στην Αίγυπτο κατασκευάστηκε το ηλιακό ρολόι ή ρολόι σκιάς: ίσως το πρώτο φορητό ρολόι. Ήταν ξύλινη κατασκευή που χώριζε τη μέρα σε 10 κομμάτια.

600 π. Χ.
Το αιγυπτιακό μερκέτ (merkhet) είναι το αρχαιότερο γνωστό αστρονομικό όργανο και το πρώτο ρολόι νυκτός. Χρησιμοποιεί τη θέση του πολικού αστέρα και τη σχετική κίνηση των άστρων για να μετρά το χρόνο της νύχτας .

Τέλος 4ου αι. π.Χ.
Οι Έλληνες αρχίζουν να χρησιμοποιούν την κλεψύδρα, με άλλη όμως μορφή απ’ ό,τι την ξέρουμε σήμερα: ήταν ένα μεταλλικό ημισφαίριο με τρύπα στον πάτο, που τοποθετούνταν σε δοχείο με νερό και βούλιαζε σιγά σιγά.
Χρησιμοποιούνταν μέχρι και τον 20ο αι. στην βόρεια Αφρική. Οι ιθαγενείς της Μαλαισίας είχαν ανάλογη κλεψύδρα από ινδική καρύδα.

270 π. Χ.
Κατασκευάζεται ένα είδος πυξίδας, η ύδραυλις, που λειτουργεί με τη βοήθεια του νερού .

100 π.Χ.-500μ. Χ.
Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ωρολογοποιοί και αστρονόμοι αναπτύσσουν πιο περίπλοκες κλεψύδρες, ενώ διάφορα «περιφερειακά» κάνουν τις κλεψύδρες πιο εντυπωσιακές.

Αρχές 1ου. αι. π.Χ.
Ο Μακεδόνας αστρονόμος Ανδρόνικος κατασκευάζει το "Ωρολόγιον", τους γνωστούς Αέρηδες στην αγορά των Αθηνών.

200 π.Χ. – 1300 μ.Χ.
Ανάπτυξη και κατασκευή κλεψυδρών στην Άπω Ανατολή. Το πιο εντυπωσιακό της ωρολογοποιίας είναι ο πύργος του Σου Σουνγκ που κατασκευάζεται το 1088, με ύψος πάνω από 10μ. και πλούσια, εντυπωσιακά περιφερικά αξεσουάρ.

500-1000 μ.Χ.
Στη μεσαιωνική Ευρώπη τα ηλιακά ρολόγια εξελίσσονται και χρησιμοποιούνται ευρέως, ως σταθερά αλλά και ως φορητά ρολόγια!

Μέσα 14ου αιώνα
Κατασκευάζεται το πρώτο ρολόι, με μηχανισμό ταλαντευόμενης ράβδου, που κυριαρχεί για τα επόμενα 300 χρόνια.

Αρχές 16ου αιώνα
Τα βαρίδια αντικαθίστανται με ελατήρια. Έτσι τα ρολόγια γίνονται ολοκληρωμένοι μηχανισμοί που χρειάζονται μόνο κούρδισμα.

1656
Κατασκευάζεται το πρώτο εκκρεμές ρολόι φέρνοντας επανάσταση στη μέτρηση του χρόνου, αφού το ρολόι ρυθμισμένο από τη φυσική περίοδο της ταλάντωσης του εκκρεμούς, «έχανε» λιγότερο από ένα λεπτό τη μέρα - ακρίβεια που ήταν πρωτάκουστη για την εποχή.

17ος –19ος αιώνας
Διάφορες τεχνικές αλλαγές βελτιώνουν σταδιακά την ακρίβεια του εκκρεμούς ρολογιού που φτάνει το ένα εκατοστό του δευτερολέπτου τη μέρα.

Δεκαετία 1920
Κατασκευάζονται τα πρώτα ρολόγια που λειτουργούν με κρυστάλλους χαλαζία, τα οποία ξεπερνούν κάθε άλλο ρολόι σε ακρίβεια.

1949
Κατασκευάζεται το πρώτο ατομικό ρολόι, που χρησιμοποιεί τις φυσικές ταλαντώσεις μορίων αμμωνίας για τη μέτρηση του χρόνου.

1955
Κατασκευάζεται το πρώτο ατομικό ρολόι που χρησιμοποιεί τη φυσική ταλάντωση ατόμων καισίου. Η τεχνική του επικρατεί διεθνώς.

2002
Κατασκευάζεται το ατομικό ρολόι καισίου 8ης γενιάς και ακριβέστερο έως σήμερα, αφού “χάνει” μόνο 30 δισεκατομμύρια του δευτερολέπτου το χρόνο.
 

επιστροφή στην αρχή της σελίδας