επιστροφή σε:    επιλεγμένα άρθρα

   αρχική σελίδα  |  "το εφημεριδάκι"  |  φύλλο 1  |  φύλλο 2  |  φύλλο 3

 

ΤΥΦΩΝΕΣ

Η υπερθέρμανση της Γης έχει αρχίσει να επηρεάζει τους πάντες. Τους επιστήμονες, που βλέπουν τους πάγους να λιώνουν και τις φάλαινες απ’ τις οποίες τρέφονται , να μεταναστεύουν σε άλλα νερά, τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών της Αμερικής και της Ασίας, που γίνονται σχεδόν καθημερινά μάρτυρες τυφώνων, πλημμυρών και καθιζήσεων, και τους Ευρωπαίους, που βιώνουν πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές .
Στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, αρκετά συχνά οι θύελλες σηκώνουν κύματα που φτάνουν σε ύψος τα 30μ. Η ταχύτητα του ανέμου τους μπορεί να ξεπεράσει τα 150χιλ. την ώρα. Παλιότερα, οι περισσότερες θύελλες έχαναν την ορμή τους όταν το θερμό νερό της επιφάνειας των ωκεανών, το οποίο είχε προκαλέσει τη δημιουργία τους, τελείωνε και έπρεπε να αντλήσουν αποθέματα από βαθύτερα, πιο κρύα στρώματα. Η θύελλα απορροφά την περισσότερη απ’ αυτή θερμότητα και τότε έρχεται …

Ο τυφώνας «ΚΑΤΡΙΝΑ»
Λίγο έξω από τις Μπαχάμες πολλοί κεραυνοί που έπεφταν στα θερμά νερά του Ατλαντικού ωκεανού τη μετέτρεψαν σε στρόβιλο νεφών . Όταν έφτασε στις παραλίες της Φλόριντα είχε γίνει κυκλώνας . Εκεί ενισχύθηκε από τα πολύ ζεστά νερά του Κόλπου και την επόμενη μέρα χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη και τις διπλανές πόλεις με ταχύτητα ανέμου 230 χιλιόμετρα την ώρα! Εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής από τα νερά του “Κατρίνα”, το φράγμα της λίμνης της Νέας Ορλεάνης κατέρρευσε. Πλημμύρισε το 80% της πόλης, πάνω από χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένα εκατομμύριο έμειναν άστεγοι.
Οι θύελλες δε φέρνουν μόνο τυφώνες. Όταν η θερμοκρασία της ερήμου αυξηθεί, o άνεμος σηκώνει τεράστιες ποσότητες άμμου, οι οποίες μεταφέρονται με 100 χμ. την ώρα.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ...
Η δυσοίωνη πρόβλεψη: από τη δεκαετία του 1970, οι τυφώνες γίνονται όλο και πιο καταστροφικοί, με τη διάρκεια και την ένταση τους να έχουν αυξηθεί πάνω από 50%. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με αλλαγές που παρατηρούνται στα θαλάσσια ρεύματα στον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό, η θερμοκρασία των οποίων παρουσιάζεται αυξημένη λόγω της υπερθέρμανσης της Γης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όσο, λοιπόν, πολλαπλασιάζονται οι ρύποι που εγκλώβιζαν μεγαλύτερα ποσά θερμότητας στη γήινη ατμόσφαιρα, θα πρέπει να περιμένουμε σφοδρότερους και περισσότερους τυφώνες.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Η «απάντηση» της φύσης
Το 2005 είναι η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας η ανθρωπότητα χτυπήθηκε ανελέητα από τη φύση και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο μέγεθος των καταστροφών. Τους περασμένους 10 μήνες, έχουν γίνει πολλές φυσικές καταστροφές και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές άγγιξαν πραγματικά τρομακτικό αριθμό.
Το ποδαρικό το έκανε ο σεισμός στην Ινδονησία στις 26 Δεκεμβρίου 2004, που μαζί με το τσουνάμι που ακολούθησε άφησαν πίσω τους περίπου 300.000 νεκρούς από 12 χώρες.
Το 2005 συνεχίστηκε με διάφορες καταστροφές (τυφώνες, πλημμύρες, σεισμοί, κλπ.). Μερικά από τα πιο καταστροφικά γεγονότα ήταν τα εξής:
Οι χιονοθύελλες τον Φεβρουάριο στο Αφγανιστάν, στην Ινδία και το Πακιστάν από τις οποίες πέθαναν 1.400 άνθρωποι. Οι πλημμύρες τον Ιούλιο στην Ινδία από τις οποίες πέθαναν 1.000 άνθρωποι. Ο τυφώνας «Κατρίνα» ο οποίος χτύπησε τον Αύγουστο τη Νέα Ορλεάνη των Η.Π.Α. και κατά τη διάρκεια του οποίου 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και τέλος, ο φονικότατος σεισμός στο Πακιστάν τον Οκτώβριο, ο οποίος έγινε η αιτία να σκοτωθούν πάνω από 73.000 άνθρωποι.
Συνολικά, από τις 26 Δεκεμβρίου 2004 μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους σε μεγάλες φυσικές καταστροφές πάνω από 400.000 άνθρωποι.

«Όπου φτωχός...»
Το γνωστό ρητό «όπου φτωχός κι η μοίρα του μας έρχεται στο μυαλό βλέποντας εικόνες από την Ινδονησία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν. Άνθρωποι που πάλευαν να ζήσουν κάτω από φτώχια, τώρα η ζωή τους έγινε ακόμα πιο δύσκολη, αφού έχασαν μέσα σε λίγα λεπτά και αυτά τα λίγα που είχαν και, ακόμα περισσότερο, τις ζωές των αγαπημένων τους προσώπων.
Το ίδιο ισχύει και για την πιο πλούσια χώρα του κόσμου, τις Η.Π.Α., που θρήνησε χιλιάδες νεκρούς από τον τυφώνα «Κατρίνα». Κι εκεί, οι άνθρωποι που καταστράφηκαν είχαν την ατυχία να ζουν σε μια από τις φτωχότερες και πιο εγκαταλελειμμένες περιοχές της χώρας.

Απ’ ό,τι μας λένε οι επιστήμονες, ο άνθρωπος είναι ο βασικός υπεύθυνος για τις περισσότερες φυσικές καταστροφές. Οι φωτιές, τα καυσαέρια, η καταστροφή των δασών έχουν δημιουργήσει αυτό που λέμε «φαινόμενο του θερμοκηπίου» (θα αναφερθούμε σ’ αυτό στο επόμενο τεύχος) που με τη σειρά του αλλάζει σιγά σιγά το κλίμα της Γης. Έτσι εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες, κλπ.