επιστροφή σε:

αρχική σελίδα  |  οι μικροί μας δημιουργοί  |  σχ. έτος 2007-2008  |  κείμενα 2007-2008

επιλεγμένα άρθρα

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ είναι για όλους τους χριστιανικούς λαούς της γης μια μεγάλη γιορτή. Μια γιορτή γεμάτη λαμπρότητα και γοητεία που ο καθένας από αυτούς τη γιορτάζει με τον δικό του τρόπο.

Ας κάνουμε ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο για να ζήσουμε νοερά την γοητεία του Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού που εκφράζεται με χίλιους τρόπους.
Κι ας αρχίσουμε από την Ευρώπη όπου η παράδοση έχει βαθιές ρίζες.

Για όποιον ταξιδεύει στην Ιταλία με αυτοκίνητο τα Χριστούγεννα, τότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία να στέλνει μερικά δώρα στους Ιταλούς αστυφύλακες για να… εξασφαλίζει καλές σχέσεις μαζί τους. Τις μέρες των γιορτών, στα πόδια των τροχονόμων στην Ιταλία, μαζεύονται
βουνό τα δώρα. Απ’ αυτή τη χώρα, επίσης, κατάγεται και το έθιμο της Φάτνης των Χριστουγέννων. Εμπνευστής της, ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης.

Οι Γάλλοι παίρνουν το χριστουγεννιάτικο δείπνο τους στις 24 Δεκεμβρίου. Είναι το γνωστό ρεβεγιόν και μοιάζει με … μεσαιωνικό συμπόσιο. Η παράδοση λέει ότι αυτό πρέπει να τελειώνει στη 1.30 το πρωί. Όταν όμως έχεις μπρο-στά σου πιάτα γεμάτα ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ λουκάνικα, τούρκικα μεζεδάκια, πανέ, διάφορα τυριά, είναι λίγο δύσκολο να τηρήσεις το… ωράριο.
Πάνω από όλα, όμως, τα Χριστούγεννα στη Γαλλία είναι μια γιορτή γεμάτη ποίηση και λυρισμό. Τη μέρα αυτή όλες οι κοινωνικές τάξεις εξομοιώνονται. Το μερίδιο της χαράς είναι το ίδιο για πλούσιους και φτωχούς.
Από τη χώρα αυτή, τέλος, έχει την καταγωγή του και το παγκόσμιο σχεδόν έθιμο των παπουτσιών που τοποθετούνται κάτω από το τζάκι για να δεχτούν τα δώρα του Αι -Βασίλη.

Οι Ολλανδοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα νωρίς στις 6 Δεκεμβρίου ανήμερα δηλαδή του Αγίου Νικολάου. Είναι η μέρα που ο Σαιν Νικόλα φοράει το στέμμα και τον μανδύα του και συνοδευμένος από τους Μαυριτανούς υπηρέτες του μοιράζει τα δώρα στα παιδιά.
Η μέρα του Σαιν Νικόλα, είναι μέρα ξεφαντώματος για τους Ολλανδούς, ενώ τα Χριστούγεννα είναι μια καθαρά θρησκευτική γιορτή.
Τα ονομάζουν Πρώτα Χριστούγεννα κι ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία και κάνει οικογενειακές συγκεντρώσεις. Δεύτερα Χριστούγεννα γι’ αυτούς είναι η λεγόμενη ΜΠΟΞΗ ΝΤΑΙΗ. Τη μέρα αυτή πηγαίνουν στο θέατρο ή επισκέπτονται φίλους.

Ανάλογα χριστουγεννιάτικα έθιμα έχουν στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο.

Η Γερμανία είναι η χώρα όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με τη μεγαλύτερη λαμπρότητα. Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου λέγεται ότι κατάγεται από δω.
Οι Γερμανοί, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, σταματούν όλες τις δουλειές τους. Στα σπίτια διαβάζεται η Χριστουγεννιάτικη ιστορία από τη Βίβλο και παίζεται το παιχνίδι της Φάτνης από τα παιδιά του σπιτιού. Βασιλιάς αυτής της xριστουγεννιάτικης γιορτής στη Γερμανία είναι τα κεριά. Το ΓΚΥ επίσης χρησιμοποιείται ευρύτατα σε αυτή τη χώρα. Οι Γερμανοί για το γιορταστικό τραπέζι τους προτιμούν τα παραδοσιακά λουκάνικα κι ένα κέικ με πολλά καρυκεύματα.

Στην Αγγλία οι δρόμοι και τα σπίτια φωτίζονται άπλετα και στολίζονται. Ο Αγγλοσαξονικός ΣΑΝΤΑ –ΚΛΑΟΥΣ, όπως και η χριστουγεννιάτικη κάρτα και η λέξη CHRISTMAS τείνουν να γίνουν διεθνή.

Στην Πολωνία, χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι το ΒΙΨΙΛΙ. Επίσης τρώγονται ψάρια και μανιτάρια με λάχανο.
Η επομένη των Χριστουγέννων είναι η μέρα του Αγίου Στεφάνου. Τα παιδιά τότε στα χωριά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι με ένα άστρο καρφωμένο στην άκρη ενός κονταριού και ψέλνουν τα ΚΟΛΕΝΤΥ ,παλιά δηλαδή λαϊκά τραγούδια.

Και τώρα οι Σκανδιναβοί.
Στη Σουηδία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τρώγοντας χοιρινό και ΜΠΡΙΟΣ. Ο Αι-Βασίλης στη χώρα αυτή λέγεται ΖΥΛΤΟΜΠ και χαρακτηριστική μορφή της γιορτής είναι η Βασίλισσα του φωτός ΛΟΥΤΣΙΑ που φοράει ένα στέμμα, πάνω στο οποίο είναι στερεωμένα τρία αναμμένα κεριά και επισκέπτεται τα νοσοκομεία όπου ψέλνει τα κάλαντα.
Στη Δανία, εξάλλου, χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι η ψαρόπιτα, μέσα στην οποία βάζουν ένα νόμισμα.
Στην Φιλανδία, τέλος, οι δρόμοι γεμίζουν από μάγους και μάγισσες που δεν είναι άλλοι από πιτσιρίκους οι οποίοι, μεταμφιεσμένοι έτσι, ψέλνουν τα κάλαντα.

Και τώρα ας μεταφερθούμε στην Αμερική…
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι απαραίτητα είναι η γαλοπούλα και η
σαμπάνια.
Στην Νέα Υόρκη η επίσημη έναρξη της γιορτής γίνεται με την επίδειξη παιχνιδιών στους δρόμους του Μπροντγουαίη.

Και στην Βραζιλία παραδοσιακό φαγητό είναι η γαλοπούλα. Εδώ όμως τα Χριστούγεννα γιορτάζονται κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

«Καυτά» Χριστούγεννα έχει και η Χιλή όπου οι άνθρωποι προτιμούν να γιορτάζουν στην εξοχή και να στολίζουν το σπίτι τους με πολύχρωμα λουλούδια.

Και το ταξίδι συνεχίζεται…
Σταθμός μας αυτή την φορά είναι η μακρινή Αυστραλία. Εδώ πρωταγωνιστής της χριστουγεννιάτικης φιέστας είναι τα κεριά! Παντού κεριά! Στα σπίτια. Στους δρόμους, στα μαγαζιά.

Στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου τα Χριστούγεννα είναι μεταπολεμική συνήθεια. Είναι ένα είδος καρναβαλιού και δεν έχει καμία θρησκευτική υπόσταση . Διαρκεί μόνο λίγες ώρες από τις έξι το απόγευμα ως τις δώδεκα τα μεσάνυχτα της μέρας των Χριστουγέννων.
Τότε πλήθη κόσμου ξεχύνονται στους δρόμους του Τόκιο και της Οσάκα και διασκεδάζουν.

Και στις Ινδίες γιορτάζονται τα Χριστούγεννα με χορούς και προσφορά δώρων.

Τελευταία αφήσαμε την Αφρική.
Ο χριστιανισμός στην μαύρη ήπειρο διαδόθηκε πρόσφατα και τα χριστουγεννιάτικα έθιμα που υπάρχουν εκεί έχουν αναμειχθεί με ειδωλολατρικές δοξασίες.

Η Αιθιοπία είναι η μοναδική από παλιά χριστιανική χώρα της Αφρικής. Εδώ τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου (οι Αιθίοπες ακολουθούν το παλιό ημερολόγιο).

Εδώ τέλειωσε το ταξίδι μας. Με οποιονδήποτε όμως τρόπο και αν γιορτάζει τα Χριστούγεννα κάθε χριστιανός στον πλανήτη μας, κοινή είναι για όλους η χαρά και η αγαλλίαση που δείχνουν πόσο η μεγάλη αυτή μέρα έχει μπει στις καρδιές των ανθρώπων.

Όποια και να είναι τα κατά τόπους έθιμα, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι για όλους περίοδος χαράς, ξεφαντώματος, αγάπης και ειρήνης.

 

Αντιγόνη Τσουκαλά, ΣΤ΄τάξη